Π.ΣΤΡΑΤΗΣ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

20/01/2016

Π. Στρατής: Ο πραγματογνώμονας της ασφαλιστικής αγοράς

Γνώριμη και ευγενής φυσιογνωμία στην ασφαλιστική αγορά, ο κ. Παναγιώτης Στρατής είναι σήμερα ένας από τους τρεις μετόχους στο γραφείο πραγματογνωμόνων ΠΑΣΚΑΛ & ΣΤΡΑΤΗΣ.

 

Το επάγγελμα του ελεγκτή – πραγματογνώμονα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία της ζωής του τα τελευταία 50 χρόνια. Όπως λέει ο ίδιος, «έγινε συστατικό του αίματός του» και έχει θέσει ως στόχο να το υπηρετεί όσο του το επιτρέπουν οι καταστάσεις.

 

Καλός πραγματογνώμονας για τον ίδιο είναι ο επαγγελματίας που, με αντικειμενικά στοιχεία, μπορεί να πείσει κάθε δύσπιστο εμπλεκόμενο και όχι αυτός που οδηγεί τις υποθέσεις σε διχόνοια μεταξύ ασφαλισμένου και ασφαλιστικής με κατάληξη το δικαστήριο.

 

Αυτοδημιούργητος και τελειομανής, κατάφερε μέσα από την προσωπική του πορεία να κερδίσει την αποδοχή των ανθρώπων της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο Παναγιώτης Στρατής γεννήθηκε το 1945 στο Αγρίνιο, από όπου και φεύγει το 1963, όταν τελειώνει το εξατάξιο γυμνάσιο, για να σπουδάσει στην Αθήνα, στην Ανωτάτη Βιομηχανική Πειραιώς. Λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο, μαζί με τη φοιτητική του διαδρομή ξεκινά και η επαγγελματική.

 

Η πρώτη του δουλειά ήταν σε ένα μεγάλο κατάστημα χονδρικής πώλησης τροφίμων, που ήταν έξω από την πόρτα της κεντρικής αγοράς κρεάτων και λαχανικών στην αγορά του Ρέντη. Αυτό αποτέλεσε και ένα δεύτερο «πανεπιστήμιο» για τον ίδιο, ενώ ταυτόχρονα ήταν και η πρώτη του επαφή με το ελεγκτικό επάγγελμα. Το αντικείμενο της δουλειάς του ήταν να εντοπίζει τυχαία ή σκόπιμα λάθη των πωλητών στα χειρόγραφα τιμολόγια πώλησης και η αμοιβή του ήταν ανάλογη του αριθμού των λαθών που εντόπιζε.

 

Η επαγγελματική του ιδιότητα τον ακολουθεί και στη στρατιωτική του θητεία, όπου τυχαία του ανατίθεται να ελέγχει τα ταμεία, αλλά και να πραγματοποιεί διοικητικές εξετάσεις για την ανεύρεση δραστών κλοπής σε διάφορες υποθέσεις.

 

Εν συνεχεία δουλεύει σε μεγάλες ανώνυμες εταιρείες της εποχής ως λογιστής και φοροτεχνικός. Το 1972 εργάστηκε στην Κλινική «Παναγία» στο Κολωνάκι, όπου και γνώρισε πολλούς επιχειρηματίες της εποχής, μεταξύ των οποίων και τον αείμνηστο Πολυχρόνη Πολυχρονόπουλο – συνιδιοκτήτη ασφαλιστικής εταιρείας – ο οποίος και του έστρεψε την προσοχή για πρώτη φορά στην ασφαλιστική αγορά. Από το 1976 έως και το 1983 εργάστηκε και ως πραγματογνώμονας για λογιστικά θέματα.

Κομβικό σημείο στην καριέρα του αποτέλεσε, γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’70, η γνωριμία του με τον Γιάννη Χαραλάμπους, τον «πρύτανη» και «πατριάρχη» των πραγματογνωμόνων της εποχής, όπως τον χαρακτηρίζει και η ενασχόληση του με την ΠΑΣΚΑΛ.

 

Την περίοδο αυτή πραγματοποιείται η πρώτη μύηση στις πραγματογνωμοσύνες ζημιών ασφαλιστικών εταιρειών και η γνωριμία του με τους νυν συνεταίρους του, κ.κ. Γιάννη Γαλάνη και Νίκο Κατίκο, με τους οποίους δημιούργησαν, με συγχώνευση των γραφείων τους, την ΠΑΣΚΑΛ & ΣΤΡΑΤΗΣ Α.Ε.

Από το 2001 μέχρι σήμερα, οι τρεις μέτοχοι συμπορεύονται και λειτουργούν συλλογικά. Οι σοβαρές ζημιές, όπως μας αναφέρει, συζητιούνται στο τραπέζι της αίθουσας συσκέψεων της εταιρείας και δεν «περνάει» ζημιά χωρίς πλήρη έλεγχο. Γι’ αυτό και το 95% των υποθέσεων που καταλήγουν στο δικαστήριο δικαιώνουν την εταιρεία.

 

Η οργάνωση του γραφείου είναι τέτοια, ώστε ο κάθε συνεργάτης επιλαμβάνεται του αντικειμένου του οποίου έχει τη σχετική παιδεία. Ο ίδιος εργάζεται περίπου 12 ώρες την ημέρα και θεωρεί ότι η ορθή οργάνωση του γραφείου έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι σήμερα η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Ελλάδα, τόσο σε αριθμό αναλαμβανόμενων υποθέσεων όσο και σε κύκλο εργασιών, αλλά και σε αριθμό συνεργατών, και αποτελεί τον αποκλειστικό συνεργάτη στην ελληνική αγορά του διεθνούς ομίλου πραγματογνωμόνων Cunningham Lindsey International.

 

Αν και μάχιμος πραγματογνώμονας, ο Π. Στρατής ήδη προετοιμάζει με τους συνεργάτες του τη διάδοχη κατάσταση στην εταιρεία, καθώς τα παιδιά όλων των μετόχων εργάζονται στην ΠΑΣΚΑΛ & ΣΤΡΑΤΗΣ.

 

Την περίοδο αυτή ετοιμάζει το νέο του βιβλίο, που είναι σχετικό με τις ασφαλιστικές απάτες, ενώ πριν μερικούς μήνες εξέδωσε και το βιβλίο του «Ασφάλιση διακοπής εργασιών και απώλειας ακαθάριστων κερδών στην πράξη», που αποτελεί έναν πρακτικό οδηγό για τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών και τους μεσίτες.

 Όπως αναφέρει στο βιβλίο του, το 1981 ο Κώστας Βερτόπουλος, ανώτατο στέλεχος της Εθνικής τότε – και της ALLIANZ σήμερα – τον παρότρυνε να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τομέα, που μέχρι εκείνη τη στιγμή καλυπτόταν από ξένους πραγματογνώμονες.

Στους ανθρώπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του αναφέρει και τον πνευματικό του, τον πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Ευθύμιο Κερμελή, τον οποίο γνωρίζει πάνω από 30 χρόνια και τον συμβουλεύεται όχι μόνο για εκκλησιαστικά θέματα.

Άνθρωπος με γνώσεις, ήθος και επαγγελματισμό, ο κ. Π. Στρατής είναι από τα πρόσωπα που χρειάζεται η ασφαλιστική αγορά.

Αρθρο της Βίκης Γερασίμου όπως αναρτήθηκε στο site www.insuranceworld.gr