ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

20/01/2016



Οι πολύτιμες γνώσεις του Π.Στρατή στη διάθεση όλων



Με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του Παναγιώτη Στρατή, με τίτλο «Ασφάλιση Διακοπής Εργασιών & Απώλειας Ακαθάριστων Κερδών στην Πράξη», πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αγροτικής Ασφαλιστικής, στις 4 Ιουνίου, εκδήλωση του γραφείου πραγματογνωμόνων ΠΑΣΚΑΛ & ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΕ.
Ο κ. Παναγιώτης Στρατής, ένας σπάνιος άνθρωπος και έγκριτος επαγγελματίας, έχει επί δεκαετίες εισφέρει, τόσο με την κατάρτισή του όσο και με την ηθική του, στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Επάξια, έτυχε μιας ξεχωριστής υποδοχής από τους παριστάμενους καθώς και ιδιαίτερα τιμητικών σχολίων από τους ομιλητές, για την εν γένει προσφορά του στην ασφαλιστική αγορά ως Οικονομολόγος-Πραγματογνώμονας.

Συντονιστής της εκδήλωσης εκ μέρους της ΠΑΣΚΑΛ & ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΕ ήταν ο κ. Ιωάννης Γαλάνης και κύριοι ομιλητές ο κ. Κων/νος Φιλίππου, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Αγροτικής Ασφαλιστικής, και ο κ.Γεώργιος Καραβίας, Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια, τόσο για τη χρηστικότητα του βιβλίου του κ. Στρατή όσο και για την προσφορά του ιδίου στην ασφαλιστική
αγορά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φιλίππου επισήμανε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο διευκολύνει όλους τους ασχολούμενους με τις ασφαλίσεις σε όποια θέση κι αν βρίσκονται, είτε είναι στελέχη, είτε ασφαλιστές, ενώ ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι βοηθά όλους όσοι ενδιαφέρονται και μελετούν την ασφάλιση διακοπής εργασιών και απωλείας ακαθάριστων κερδών, να κατανοήσουν σε όλη την έκτασή του το αντικείμενο της συγκεκριμένης ασφάλισης.
Ο κ. Κων/νος Φιλίππου, μιλώντας ειδικότερα για τη 40χρονη συνεργασία του τόσο με τον κ. Στρατή όσο και με τους συνεταίρους του Γραφείου ΠΑΣΚΑΛ & ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΕ, κ.κ. Γιάννη Γαλάνη και Νίκο Κατίκο, ανέφερε ότι στη διάρκεια αυτών των ετών «βιώσαμε πολλές φορές, λόγω του αντικειμένου εργασίας των, δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις». Θύμισε στους παριστάμενους ότι, έως τις αρχές του 1980, καλούνταν ξένοι πραγματογνώμονες για τις σημαντικές ζημιές απώλειας κερδών, γεγονός που απαιτούσε σημαντικές αμοιβές και έξοδα.
Ο ίδιος, ως Γενικός Δ/ντής αρχικά του Αστέρα και στη συνέχεια της Εθνικής Ασφαλιστικής, παρακολούθησε την εξέλιξη μεγάλων υποθέσεων ζημιών, στις οποίες εμπλέκονταν  Έλληνες πραγματογνώμονες και πραγματογνώμονες εξωτερικού για λογαριασμό των αντασφαλιστών. Τον εντυπωσίασε ιδιαίτερα, όπως είπε, ως προς τις ζημίες ασφάλισης απώλειας κερδών, «η σχεδόν ταύτιση της πρόβλεψης, ως προς την τελική ζημία, του Παναγιώτη ως προς τις αντίστοιχες προβλέψεις των ξένων πραγματογνωμόνων, που πρότειναν και απαιτούσαν πολλές φορές, όπως στη ΜΙΝΕΡΒΑ, σχεδόν διπλάσιες προβλέψεις». Η εξήγηση που έδωσε ως προς αυτό ήταν η εξής: «Το μυστικό σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από τη γνώση του αντικειμένου από τον  Έλληνα πραγματογνώμονα, ήταν και η ευκολότερη γι’ αυτόν προσέγγιση και έλεγχος των λογιστικών δεδομένων των ελληνικών επιχειρήσεων και του σκεπτικού σύνταξης των απαιτήσεων από τους οικονομικούς υπευθύνους των επιχειρήσεων αυτών».
Ο κ. Γιώργος Καραβίας, από την πλευρά του, εξήρε την εργασία που προσφέρει το γραφείο πραγματογνωμόνων ΠΑΣΚΑΛ & ΣΤΡΑΤΗΣ, το οποίο «τυγχάνει της καθολικής αποδοχής και προτίμησης από το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών που λειτουργούν στην Ελλάδα». Μια αποδοχή, η οποία «δεν είναι τυχαία ή ευκαιριακή ή με σκοπιμότητες, αλλά κτίσθηκε με το έργο τους και τη συμπεριφορά τους, που αποτελεί μια παρακαταθήκη για τους νεότερους συνεργάτες του γραφείου τους και γενικά για την ασφαλιστική αγορά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με παρέμβασή τους στην εκδήλωση μίλησαν επίσης για το συγγραφέα του βιβλίου και τη γενικότερη προσφορά του ο κ. Κων/νος Βερτόπουλος, ανώτατο στέλεχος της Allianz Ελλάς ΑΑΕ, ο κ. Σίμος Ξηρογιαννόπουλος, πρώην Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, και ο Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Ευθύμιος Κερμελής.
Ο κ. Παναγιώτης Στρατής, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στους λόγους της απόφασής του να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο και ανέπτυξε το περιεχόμενό του κατά ενότητες με λεπτομέρεια, αναδεικνύοντας, με συνοπτικό και μεστό τρόπο, τη χρηστικότητά του.
Όπως εκμυστηρεύτηκε στους παριστάμενους, ωθήθηκε στο να το συγγράψει, από την ανάγκη να αποκτήσει η ελληνική ασφαλιστική αγορά έναν οδηγό συνεννόησης των τριών προσώπων που συμμετέχουν στην ασφάλιση απωλείας κερδών: του επιχειρηματία, του μεσίτη - ασφαλιστή και της ασφαλιστικής εταιρείας.

Φιλοδοξία του ήταν και είναι με τα κείμενα του βιβλίου του να ενωθούν οι γνώσεις των δύο πλευρών: του ασφαλιζόμενου από τη μία πλευρά και του μεσίτη και της ασφαλιστικής εταιρείας από την άλλη, με τελικό αποτέλεσμα τη σύναψη της ασφάλισης χωρίς επιφυλάξεις.
Συγκινημένος από τα τιμητικά λόγια των παρισταμένων για την εν γένει προσφορά του στην ασφαλιστική αγορά, o κ. Στρατής ομολόγησε ότι το επάγγελμα του ελεγκτή πραγματογνώμονα «έγινε συστατικό του αίματός μου», αφού είναι «ταυτισμένο με την ηλικιακή μου διαδρομή των τελευταίων 50 χρόνων».
Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην προσωπική του επαγγελματική διαδρομή, στάθηκε σε γεγονότα  που την επηρέασαν και εξήγησε πώς αυτή ταυτίστηκε με το επάγγελμα του ελεγκτή. Μίλησε για τη γνωριμία του, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, «με τον τότε επικεφαλής του γραφείου πραγματογνωμόνων ΠΑΣΚΑΛ, τον αείμνηστο Γιάννη Χαραλάμπους, τον Πρύτανη και Πατριάρχη των πραγματογνωμόνων της εποχής εκείνης, αλλά και μεγάλο δάσκαλο του επαγγέλματος». Έκτοτε, παράλληλα με το λογιστικό - φοροτεχνικό επάγγελμα που ασκούσε, απασχολείτο στο γραφείο ΠΑΣΚΑΛ ως οικονομικός ελεγκτής μεγάλων ζημιών και αυτό αποτέλεσε την πρώτη μύησή του με τις πραγματογνωμοσύνες ζημιών ασφαλιστικών εταιρειών. Τότε έγινε και η πρώτη γνωριμία του, όπως είπε, με τους νυν συνεταίρους του, κ.κ. Γιάννη Γαλάνη και Νίκο Κατίκο, «που τα χρόνια αυτά έδειξαν ότι ταιριάζουμε και δημιουργήσαμε με συγχώνευση των δύο ανεξάρτητα λειτουργούντων γραφείων μας τη σημερινή εταιρεία ΠΑΣΚΑΛ & ΣΤΡΑΤΗΣ Α.Ε.».
Η παράλληλη ενασχόλησή του με την ασφάλιση απώλειας κερδών, στη δεκαετία του 1980, «δεν ήταν προτροπή μόνο φίλων υπευθύνων ζημιών Ασφαλιστικών Εταιρειών αλλά και μοιραία σύμπτωση του …Επωνύμου μου», σχολίασε χαριτολογώντας, αφηγούμενος το ακόλουθο περιστατικό: «Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχα επιληφθεί πολύ μεγάλης ζημίας απώλειας κερδών στα Ελληνικά Πετρέλαια Ασπροπύργουκαι για λογαριασμό των αντασφαλιστών ήλθαν δύο άτομα από το μεγαλύτερο, παγκόσμια, εξειδικευμένο γραφείο οικονομικών ελεγκτών και πραγματογνωμόνων ζημιών απωλείας κερδών, με έδρα το Τορόντο του Καναδά.
Στην πρώτη συνάντησή μας, όταν και ανταλλάξαμε κάρτες, τους είδα να ξαφνιάζονται και να με κοιτούν απορημένοι.
Τι είχε συμβεί;
Τα δύο αυτά πρόσωπα ήταν οι νέοι διαχειριστές του γραφείου αυτού έπειτα από το θάνατο των δύο ιδρυτών του, που ήταν Έλληνες και είχαν ως επώνυμο ΚΑΜΠΟΣ ο ένας και ΣΤΡΑΤΗΣ ο άλλος. Τους τρόμαξε το επώνυμο ΣΤΡΑΤΗΣ και τυχόν σχέση μου με τους κληρονόμους του ιδρυτή του γραφείου τους, που πιθανόν θα επηρέαζε το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Μάλιστα, σε συναντήσεις μας στη συνέχεια, σε άλλες υποθέσεις, λόγω της τυχαίας συνωνυμίας αυτής, χαριτολογώντας, με αποκαλούσαν “αφεντικό”».
Χαρακτηριστικές της νοοτροπίας, του σκεπτικού και του ήθους του κ. Στρατή είναι οι απαντήσεις που έδωσε σε δύο επισημάνσεις πολλών παρισταμένων στην εκδήλωση, σε σχέση με την κυκλοφορία και τη χρήση του βιβλίου: Η πρώτη επισήμανση αφορούσε τη χρήση του βιβλίου από τα οικονομικά στελέχη των επιχειρήσεων που έχουν ζημιωθεί και τα οποία είναι υποχρεωμένα να συντάξουν τις οικονομικές απαιτήσεις της επιχείρησης, οπότε και θα χρησιμοποιήσουν τα παραδείγματα του βιβλίου.  Η δεύτερη επισήμανση αφορούσε τη χρήση του βιβλίου από τους ανταγωνιστές πραγματογνώμονες.
Η απάντηση του κ. Στρατή σ’ αυτές τις παρατηρήσεις ήταν η ακόλουθη:
«Μακάρι να χρησιμοποιήσουν τα παραδείγματα του βιβλίου τα οικονομικά στελέχη επιχείρησης που έχει υποστεί ζημία, γιατί έτσι μπορεί να έχουμε μία λογική απαίτηση, αφού θα γνωρίζουν, εφαρμόζοντας ένα από τα παραδείγματα, ποια είναι η μέγιστη αποζημίωση που μπορεί να διεκδικήσουν.
Προσωπικά και ως γραφείο έχουμε διαχρονικά την άποψη ότι το έργο του πραγματογνώμονα πρωτίστως πρέπει να επικεντρώνεται στην προσπάθεια διατύπωσης από τους ασφαλισμένους απαίτησης κοντά στην πραγματική ζημία, η οποία απαίτηση στην περίπτωση αυτή μπορεί στη συνέχεια, μετά τον έλεγχό μας, να συμπίπτει και με την εκτίμηση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης (BETA ROTO υπόθεση).
Στη δεύτερη επισήμανση, ότι το βιβλίο θα χρησιμοποιηθεί ως προς τα  κείμενα, αλλά κυρίως ως προς τα παραδείγματα από τους ανταγωνιστές πραγματογνώμονες, η απάντησή μου είναι:
Πρώτον, δεν υπάρχουν ανταγωνιστές πραγματογνώμονες, αλλά συναγωνιστές σε ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα. 
Δεύτερον, μακάρι να χρησιμοποιούνται τα παραδείγματα, ώστε να υπάρχει ένας κοινός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τον έλεγχο των ζημιών απωλείας κερδών προς διευκόλυνση όλων των εμπλεκομένων μερών».
Δεν έχουμε παρά να …συνυπογράψουμε τις θέσεις του κ. Στρατή, που ως ευχές διατύπωσε, συμπληρώνοντας και μία δική μας: μακάρι η ασφαλιστική αγορά να είχε, σε όλους τους τομείς που την απαρτίζουν, περισσότερα στελέχη, που να διαθέτουν τις γνώσεις, την εξειδίκευση, την ακεραιότητα, το ήθος και το πάθος του κ. Παναγιώτη Στρατή.


Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου, που είχε κυκλοφορήσει αρχικά το 2005. Αυτή η β΄ έκδοση είναι βελτιωμένη και εμπλουτισμένη με πλείστα παραδείγματα υπολογισμού του ασφαλιστικού ποσού και της εκτίμησης ζημιών.
Τα κείμενα και τα παραδείγματα είναι διατυπωμένα συνοπτικά και απλουστευμένα, ώστε να αποτελούν μια καλή αρχή για τον αναγνώστη, στην προσπάθειά του να μελετήσει τη συγκεκριμένη Ασφάλιση, για την οποία δεν υπάρχει σχετική ελληνική βιβλιογραφία, ενώ η αντίστοιχη ξενόγλωσση δεν λαμβάνει υπόψη τη λογιστική απεικόνιση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Πρόκειται, αναμφίβολα, για έναν  άριστο πρακτικό οδηγό, τόσο για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη Ασφάλιση, όσο και για στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, που απασχολούνται στα τμήματα αναλήψεων και αποζημιώσεων. Πέραν αυτών, βέβαια, αφορά καθέναν που μελετά ή απλά θέλει να πληροφορηθεί τα όσα ισχύουν στο εν λόγω εξειδικευμένο ασφαλιστικό αντικείμενο.

Το βιβλίο, η τιμή πώλησης του οποίου είναι €15, διατίθεται στο βιβλιοπωλείο Financial Forum
 (τηλ.: 210 61 27 719, 210 61 27 502)