ΠΡΟΣΤΙΜΟ «ΦΩΤΙΑ» 5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΣΚΟΡΠΙΣΕ ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΝΕΦΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ

29/01/2016

 

Πρόστιμο «φωτιά» 5 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία που σκόρπισε το τοξικό νέφος στον Ασπρόπυργο


Της Μαριάννας Τζάννε

To μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ για περιβαλλοντική ζημιά καταλογίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην «Γενική Ανακυκλώσεως ΑΕ», την εταιρεία που λειτουργούσε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες στην Διαύγεια και υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην εταιρεία και τον επιχειρηματία Δημήτρη Λαζόπουλο επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5 εκ. ευρώ. Πρόκειται για την δαπάνη που θα κληθεί να καταβάλλει το δημόσιο για μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης από την περιβαλλοντική ζημία που προκλήθηκε από την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε στο εργοστάσιο πριν λίγους μήνες. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ποσό θα εισπραχθεί μέσω ΔΟΥ και θα αποδοθεί μέσω της αρμοδίας Διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου στο ΕΤΕΡΠΣ. Επίσης το ποσό επιβαρύνεται με χαρτόσημο 2%, και με την αναλογούσα επ’ αυτού εισφορά υπέρ ΟΓΑ και με δαπάνη είσπραξης 3%, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ.

Το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου αποτέλεσε ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά ατυχήματα (;) που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, προκαλώντας ανυπολόγιστη βλάβη στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Το τοξικό νέφος που έσπειρε η πυρκαγιά του εργοστασίου το περασμένο Ιούνιο έπνιξε τον Αττικό ουρανό και αποκάλυψε τα κρυμμένα μυστικά της επιχείρησης που πίσω από την βιτρίνα ενός οργανωμένου ΚΔΑΥ λειτουργούσε ως χωνευτήρι επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων. Όπως είχε γίνει γνωστό, το εργοστάσιο κάηκε τρεις φορές τα τελευταία τρία χρόνια, επιμηκύνοντας παράνομα και τον περιβάλλοντα χώρο δραστηριοτήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφέρεια Αττικής αλλά και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στο πρόσφατο παρελθόν επέβαλλαν ουκ ολίγες καμπάνες για τη λειτουργία του επίμαχου ΚΔΑΥ.

ΠΗΓΗ: http://www.newmoney.gr