Διαφυγη απο τα ερειπια των σεισμων αναζητουν οι ασφαλιστες

12/08/2015

Εναλλακτική λύση ασφάλισης μέσω της ίδρυσης Ταμείου που θα καλύπτει ασφαλιστικά μέρος των ακινήτων

Βαρύς αποδεικνύεται ο… λογαριασμός για το δημόσιο από τις καταστροφές που προκαλούν στη χώρα οι σεισμικές δονήσεις μεγάλης έντασης. Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση κοστίζουν περί τα 350 εκατ. ευρώ, χρήματα που υπό άλλες συνθήκες, υπό το πέπλο προστασίας δηλαδή της ιδιωτικής ασφάλισης, το κράτος θα εξοικονομούσε και οι πολίτες θα εξασφάλιζαν ολοκληρωμένες αποζημιώσεις.

Τα ανωτέρω προέκυψαν ως συμπεράσματα εκδήλωσης που πραγματοποίησαν, χθες, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και η Munich RΕ, με θέμα «Η διαχείριση ζημιών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της ΕΑΕΕ, κ. Νότης Βαγιακάκος, τόνισε ότι από το 1978 έως και σήμερα η χώρα δέχθηκε οκτώ φορές σφοδρό χτύπημα από τον εγκέλαδο. Πρόκειται για σεισμικές δονήσεις οι οποίες προκάλεσαν στο δημόσιο ένα ετήσιο κόστος της τάξης των 350 εκατ. ευρώ και, βέβαια, μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες, οι οποίοι βρέθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις να εκλιπαρούν για οικονομική βοήθεια από το κράτος, προκειμένου να επανακτήσουν τις κατεστραμμένες περιουσίες τους. Οι ζημίες που προκλήθηκαν τα τελευταία περίπου 35 χρόνια ήταν πολλές, ωστόσο όλες οι κυβερνήσεις κράτησαν κλειστή την πόρτα τους έναντι της ασφαλιστικής αγοράς, αρνούμενες να θεσμοθετήσουν την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών έναντι του σεισμού.

Και πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση φοβήθηκε το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος από την επιβολή ενός «σεισμόσημου», όπως λανθασμένα χαρακτηρίσθηκε.

Περίπου ένα χρόνο μετά, οι ασφαλιστές επαναφέρουν το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος με την κυβέρνηση έχει παγώσει και ότι οι περιουσίες των πολιτών σε κτίρια παραμένουν ανασφάλιστες σε ποσοστό 90%, γεγονός αδιανόητο για άλλες χώρες του δυτικού κόσμου που απειλούνται από άλλα φυσικά φαινόμενα όπως θύελλες, τυφώνες ή καταστροφικές καταιγίδες.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, μιλώντας στην εκδήλωση δεν παρέλειψε χθες να υπογραμμίσει τη χαμηλή διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στον τομέα και να τονίσει ότι ο μέχρι σήμερα διάλογος με τους αρμόδιους φορείς παραμένει ανώριμος. Όσο για την απόρριψη του σχετικού αιτήματος βασίζεται, όπως χαρακτηριστικά είπε, σε λαϊκίστικους λόγους.

Οι φυσικές καταστροφές, σχολίασε, αποτελούν μια αβεβαιότητα, με κύριο ζητούμενο το πότε και όχι το εάν ένας σεισμός, για παράδειγμα, θα χτυπήσει τη χώρα μας.

Αναφερόμενος, τέλος, στην κρίση υπογράμμισε ότι η αξία της ασφάλισης είναι μεγαλύτερη σε περιόδους οικονομικής ανέχειας απ΄ ότι σε φάσης προόδου και ανάπτυξης. Υπό την έννοια αυτή, αν η κυβέρνηση οφείλει να θεσμοθετήσει ανάλογα, θα πρέπει να το πράξει σήμερα, τόνισε.

Οι εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς περιέγραψαν μάλιστα, χθες, μια εναλλακτική λύση ασφάλισης κάνοντας λόγο για την ίδρυση ενός Ταμείου που θα καλύπτει ασφαλιστικά τα ακίνητα έως ένα ποσό και το υπόλοιπο έως την πραγματική τους αξία θα την καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Όπως αναφέρθηκε, η συμμετοχή του Δημοσίου κρίνεται επιβεβλημένη, δεδομένου ότι μέχρι να ασφαλιστούν στο σύνολό τους τα ακίνητα υπό το υφιστάμενο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δείτε εδώ τις παρουσιάσεις M. BRANDMAIER, Client Manager, Munich Re

Ε. ΚΟΝΤΟΠΑΝΟΥ, Σύμβουλος Διοίκησης, Εθνική Ασφαλιστική

A. VOSSBERG, Senior Property Treaty Underwriter, Munich Re

G. FEIERABEND, Senior Property Claims Manager, Munich Re

Γ. ΓΑΛΑΝΗΣ, Πραγματογνώμονας, Διευθυντής, Pascal & Stratis S.A.

Copyright © 2015 PascalStratis